تفلون مایع

اتصالات از مهم‌ترین بخش‌های سیستم‌های لوله کشی می‌باشند. در این میان اتصالات رزوه‌ای از پر کاربردترین نوع اتصالات می‌باشند که علاوه بر سیستم لوله کشی گالوانیزه، در سایر انواع لوله نیز تجهیزاتی از قبیل انواع شیرآلات توسط این نوع اتصال به سیستم متصل می‌گردند، به این دلیل آب‌بند بودن این نوع اتصال ازجمله دغدغه‌های همیشگی استادکاران، پیمانکاران و کارفرمایان تاسیسات مکانیکی می‌باشد.

برای مطالعه بیشتر در زمینه‌های مختلف تاسیسات مکانیکی از فهرست موضوعی مقالات تاسیسات مکانیکی استفاده نمایید. این مقالات به‌صورت غیر سریالی بر روی سایت جامع تاسیسات مکانیکی بارگذاری می‌شوند تا بتوانند سلایق بیشتری را پاسخگو باشند.

ازجمله روش‌های رایج آب‌بندی اتصال رزوه‌ای عبارت‌اند از:

1-    خمیر و کنف

2-    نوارتفلون

3-    تفلون مایع

استفاده از خمیر و کنف با این صورت است که ابتدا مقداری خمیر بر روی رزوه‌های اتصال زده می‌شود سپس رشته‌ای از کنف بر آن پیچیده خواهد شد سپس مقدار اندکی خمیر مجدداً بر روی کنف مالیده خواهد شد، گروهی از استادکاران یک لایه نوارتفلون نیز در انتها بر روی آن می‌پیچند و سپس دو اتصال را در هم داخل می‌نمایند.

ازجمله مزایای این روش می‌توان به توانایی به آب‌بند نمودن 100 درصدی اتصال اشاره نمود، همچنین درصورتی‌که بخواهیم شیرآلات ما در یک خط قرار گیرند این روش بازه مناسبی را در اختیار ما قرار می‌دهد. اتصالات غیراستاندارد نیز در این روش به‌خوبی به یکدیگر متصل می‌شوند. از دیگر مزایا آن است که حتی اگر اتصال در ابتدای امر نشتی قطره‌ای داشته باشد ممکن است این نشتی براثر افزایش حجم کنف به‌کل از بین برود.

در اتصالات سایزهای پایین استادکاران به استفاده تنها از نوارتفلون قناعت می‌کنند. استفاده از نوارتفلون نیز می‌تواند مزایای فوق غیر از مورد آخر را داشته باشد.

 

این دو طرح آب‌بندی اتصال معایب مشترکی دارد:

1-   زمان‌بر بودن.

2-   در اتصالات برنجی نمی‌توان از خمیر و کنف استفاده نمود.

3-   ضریب اطمینان پایین (اگر کنف دور رزوه محکم پیچیده نشده باشد، هنگامی‌که از آچار برای سفت کردن اتصال استفاده می‌کنیم امکان چرخش کنف وجود دارد و درزهای بین رزوه‌ها خالی خواهد ماند و باعث نشتی اتصال خواهند شد.)

تذکر:

ازجمله نکاتی که می‌بایست در زمان پیچیدن کنف یا تفلون مدنظر قرار گیرد جهت پیچش است که باید در جهت باشد که اتصال در آن جهت محکم می‌شود تا هنگام محکم کردن اتصال کنف یا تفلون باز نشود.

4-    انعطاف‌پذیری:

از مشکلاتی که این روش‌ها زمانی است که چند اتصال در کنار هم قرار گیرند و ممکن است با چرخش یک اتصال و مهار نکردن سایرین، اتصالات کناری نیز همراه آن بچرخند در این صورت نمی‌توان اتصال بعدی را در خلاف جهت چرخاند چراکه از آب‌بند خارج می‌شود بنابراین می‌بایست یا اتصال مذکور را باز کرده از ابتدا کنف نمود و یا آن اتصال یک دور کامل دیگر بچرخد و به‌جای خود برگردد، در بسیاری موارد این کار باعث شکستن اتصال مربوطه می‌شود.

5-    نیاز به آچار:

در روش‌های آب‌بندی سنتی استفاده از آچار خود معضل بسیار بزرگی است، مخصوصاً در اتصالات بزرگ و یا جاهایی که چرخش کامل آچار مقدور نیست. در این موارد اتصال کامل سفت نشد و این موضوع باعث عدم آب‌بندی دقیق می‌شود.

مشکلاتی که ذکر شد متخصصان فن را بر آن داشت تا راه‌حل جدیدی برای این معضل بیابند، اخیراً شرکت CIM ایتالیا، تفلون مایع را به‌عنوان محصول جدید خود معرفی نمود که مشکلات روش‌های قبلی را ندارد.

ازجمله فواید تفلون مایع در اجرا:

1-  به علت مایع بودن این نوع تفلون هنگام پیچیدن رزوه، کل رزوه‌ها را می‌پوشاند و عمل آب‌بندی به‌صورت کامل انجام می‌گیرد.

2-  با توجه به اینکه تفلون مایع مقاومت ناچیزی نسبت به حرکت دارد، می‌توان اتصال را با دست و بدون آچار محکم کرد.

3-  چون در این نوع از آب‌بندی نیازی به آچار نداریم می‌توان اتصال را در هر زاویه دلخواه قرارداد و با حرکت یک اتصال، دیگر اتصالات کناری همراه آن نمی‌چرخند و هر اتصال در جهت مناسب خود قرار می‌گیرد.

4-  استحکام و چسبندگی بالا.

5-  روش استفاده آسان: به این صورت که تنها با آغشته کردن رزوه‌ی اول تا سوم و با چرخاندن اتصال، تفلون مایع تمام سطوح رزوه اتصال را خواهد پوشاند.

6-   مصرف بهینه: برای آب‌بندی یک اتصال به قطر 1 اینچ تنها به نیم گرم از تفلون مایع نیاز است.

7-  ضریب اطمینان بالا: تحمل فشار تا 28 bar و دمایی در بازه‌ی 50- تا 150 درجه سانتی‌گراد.

8-  سرعت اجرا نسبت به روش‌های قدیمی.